برگزاری نخستین گردهمایی دانشگاه های ایران و اسپانیا به همت دانشگاه علامه طباطبایی 15بهمن 1399
18 بهمن 1399
برگزاری نخستین گردهمایی دانشگاه های ایران و اسپانیا به همت دانشگاه علامه طباطبایی
 15بهمن 1399

برگزاری نخستین گردهمایی دانشگاه های ایران و اسپانیا به همت دانشگاه علامه طباطبایی

 15بهمن 1399

 

در نخستین نشست دانشگاه های ایران و اسپانیا، نماینده­های شانزده مرکز دانشگاهی، علمی و فرهنگی دو کشور پیشنهادات خود را برای عمیق تر شدن روابط علمی و فرهنگی ایران و اسپانیا بیان کردند.

 

 در ابتدای این نشست پنج ساعته، پس از پخش آیاتی از کلام الله مجید، دکتر نجمه شبیری (رئیس مرکز خیام در مادرید) ضمن خوشامدگویی به حاضرین در این نشست مجازی گفت: «با وجود اوضاع یش آمده در جهان و دوری فیزیکی ما از هم،  سعی کرده­ایم روابط دانشگاهی را با برنامه ها و نشست های مجازی حفظ کنیم و اکنون بسیار خشنودم که به عنوان عضوی از دانشگاه کمپلوتنسه و دانشگاه علامه طباطبایی افتخار حضور در این برنامه را دارم» .

سپس دکتر حسین سلیمی (ریاست دانشگاه علامه طباطبایی)  ضمن ابراز خیرمقدم بیان داشت: «این نشست که با نظر به بررسی شرایط همکاری های بیشتر دانشگاه های ایران و اسپانیا برگزار می شود حاصلِ رابطه کم نظیر ایران و اسپانیا  طی تاریخ روابط دو کشور است. این دو کشور  هرگز مناقشه جدی و جنگ نداشته اند، و  با وجود دوری  جغرافیایی، روابط فرهنگی و اندیشیدگی نزدیکی داشته اند.

دانشمندان و جامعه روشنفکری ایران  با بسیاری از متفکران اسپانیایی آشنا هستند و آثار آنها را مانند آثار متفکران ایرانی می شناسند و با آن زندگی می کنند. سروانتس و آثار او، حتی برای دانش اموزان ایرانی و دانشجویان ایرانی، اندیشمند شناخته شده ای است:

وقتی صحبت از نوشته ها، ادبیات و اندیشه های فلسفی اونامونو می شود بسیاری از متفکرین ایرانی او را می شناسند و با او زندگی می کنند؛ گارسیا لورکا به عنوان یکی از معروف ترین شعرا و نمایشنامه نویسان در جامعه هنری ایران  به قدری شناخته شده است که اندیشمندان ما در این حوزه با آثار او بیشتر از برخی نویسندگان ایرانی آشنا هستند؛ پابلو پیکاسو  برای جامعه فکری ایران فقط یک نقاش نیست بلکه اندیشمندی است که به جای توجه به ظاهر انسان سعی می کند باطن انسان را در آثار خود بروز دهد.

ما حتی برخی متفکرین مسلمانی که اندیشه هایشان در بطن تفکر ایرانی تأثیر گذاشته را متفکرین اندلسی می شناسیم؛ مانند ابن رشد که گرچه اندلسی است ولی در فکر ایرانی و اسلامی تأثیر شگرف و فراوانی داشته است.

این زمینه فکری و فرهنگی باعث شده است دانشمندان ایران و اسپانیا تمایل زیادی به ارتباط و گفت و گو با همدیگر داشته باشند.

ایران به عنوان کشوری که جایگاه پانزدهم در جهان و نخست در خاورمیانه  را در تولید علم دارد با اسپانیا که برخی دانشگاه های او جزو دویست دانشگاه برتر جهان هستند می تواند روابط دانشگاهی خوبی با هم داشته باشند.

زمانی که وزارت علوم، دانشگاه علامه طباطبایی را به عنوان مسئول گسترش روابط دانشگاهی ایران و اسپانیا تعیین کرد می دانستیم در این مسیر کار ساده ای داریم چون هر دو طرف اشتیاق زیادی برای این روابط دارند و کار دشواری داریم چون این پیوند مدتی گسسته بوه است. اما زمانی که پروژه مشترک با دانشگاه های اسپانیا در قالب ارسموس پلاس برقرار کردیم و پروژه بین المللی کردن دانشگاه های ایرانی و دانشگاه الیکانته را به اجرا درآوردیم متوجه شدیم کارهای بزرگی در روابط بین الملل دانشگاه می توانیم انجام دهیم.

پس از آن همایش های  و رفت و آمدهای متعددی با دانشگاه های اسپانیا انجام دادم و متوجه شدیم این روابط تا چه حدی می­تواند در باروری اکادمیک دو  کشور مثمر ثمر باشد.

پس از آنها، تأسیس مرکز خیام در نبریخا  پل ارتباطی بین دانشگاه ما و دانشگاه های اسپانیا شد.

امروز در نقطه ای هستیم که فکر می کنیم با اراده ای که در دانشگاه های دو کشور شکل گرفته، می توانیم به الگویی برای همکاری نزدیک تر با ایران و اسپانیا برسیم. امیدوارم با پشتیبانی سفرای محترم ایران و اسپانیا، رایزنی های فرهنگی دو کشور و دانشگاه های حاضر در این جلسه بتوانیم پایه های محکم برای این روابط فراهم کنیم.

آرزو می کنم این جلسه منتهی به نشست رؤسای دانشگاه های ایران و اسپانیا و انعقاد قراردادهای قابل اجرا در توسعه روابط بین دو کشور شود.

آقای لوئیس فلیپ فرناندز دِ لا پِنیا (سفیر اسپانیا در ایران) با ابراز خوشنودی برای حضور در این گرد هم آیی افزود: در این روزهای سخت پاندمی جا دارد رضایت خود را از دیدارهای بین نهادهای فرهنگی دو کشور نشان دهم. وی با بیان خداقوت به  شانزده دانشگاه و بنیاد علمی و فرهنگی حاضر در این گردهم آیی  و تشکراز همکاران ایرانی نشست برای برگزاری این برنامه در راستای تقویت روابط دانشگاهی دو کشور خاطرنشان کرد:  نجمه شبیری یک هیسپانیست بی نظیر در ایران است که در زمینه تبادل ادبی ایران و اسپانیا تلاش بسیار انجام داده است. وی در ادامه افزود از زمانی که به ایران رسیده ام سعی در شناخت عمیق ایران داشته ام و هنوز اشراف کامل پیدا نکرده ام.

امیدواریم در زمینه بین المللی، شرایطی پیش بیاید که بتوانیم  روابط را عمیق تر کنم. روابط ایران و اسپانیا پتانسیل بالایی دارد. وی در پایان صحبت هایش مجدد با تبریک به برگزارکنندگان این نشست افزود که امیدواریم این برنامه شروعی برای همکاری های این چنینی شود.

 

 

 

آقای حسن قشقاوی (سفیر ایران در اسپانیا) نیز با تشکر از حضور حاضرین و تشکر فراوان از دکتر شبیری به عنوان بنیانگذار جلسه اظهار داشت:  این جلسه توفیقی شد که جناب آقای سلیمی و دوستان اسپانیایی و ایرانی خود را زیارت کنم.به یاد دارم دو سال و چهار ماه پیش وقتی که برای خداحافظی با دکتر روحانی عازم اسپانیا شدم، به من سفارش گسترش رابطه به ویژه رابطه علمی و دانشگاهی را داشتند. در سوم فوریه دو سال پیش نیز وقتی استوارنامه را به اعلیحضرت پادشاده اسپانیا تقدیم کردم، پادشاه اسپانیا اولین موضوعی که به من سفارش کردند رابطه دانشگاهی بود و در وهله های بعد موضوعات سیاسی و اقتصادی را تأکید کردند. دراین دو سال بر این اساس تلاش کردم با کمک دوستان در دانشگاه علامه در این مسیر حرکت کنیم.

در این راستا من نیز با دانشگاه های فرانسیسکو ویکتوریا، بنیاد مطالعات راهبردی اسپانیا، دانشگاه نبریخا، دانشگاه ائوتونوما مادرید کنفرانس و جلسات پرسش و پاسخ داشته ام.

ارتباط بین بنیاد مطالعات استراتژیک با دفتر مطالعات وزارت خارجه چنان قوی شد که هفته گذشته دو ساعت با هم گفت و گو داشته اند. ایشان در خاتمه صحبت هایشان افزودند : ما به دنبال ارتباط دانشگاهی در رشته ها و حوزه های علوم سیاسی، روابط بین الملل، زبان، علوم انسانی، محیط زیست و ژنتیک گیاهی هستیم.

در ادامه آقای عبدالحمید علیزاده (نماینده وزارت علوم و تحقیقات و فناوری) صحبت های خود را با تشکر از دانشگاه علامه طباطبایی برای برگزاراین نشست آغاز کرد و افزود: وزارت علوم در راستای تقویت همکاری های بین المللی دانشگاهی اقدام به ایجاد کارگروه های بین المللی در دانشگاه های برتر  و فعال نموده است. رویداد امروز نیز محصول سیاست حمایتی از دانشگاه ها و فعالیت دانشگاه علامه طباطبایی در روابط دانشگاهی با دانشگاه های  اسپانیایی بوده است که باعث خوشحالی ماست. دراینجا ما حمایت کامل  وزارت علوم از اینگونه همکاری ها را اعلام می کنیم.  وی ضمن ابراز امیدواری که نتیجه این نشست همچون  طرح های اجرایی مشترک با دانشگاه های آلمان، اتربش،فرانسه، ایتالیا، ترکیه باشد افزود: تحت حمایت اتحادیه اروپا، ظرفیتی برای همکاری دانشگاهی فراهم آمده است. در پایان به چند محوری که وزارت علوم در پشتیبانی از این گونه  طرح ها  مدنظر دارد به قرار ذیل اشاره کردند:

1.وزارت علوم حمایت کامل از تآسیس گروه، دانشگده و دانشگاه با سایر کشورها دارد.

2.وزارت علوم آمادگی برای طراحی و پیش بینی طرح های بین دانشگاهی دارد.

3. وزارت علوم از تبادل استاد و دانشجو حمایت می کند.

وی با تشکر مجدد از دانشگاه علامه طباطبایی سخنان خود را به پایان رساند.

در ادامه این برنامه، خانم رزا  ماریا مارتینز اسپینوسا (به نمایندگی از دانشگاه الیکانته) با تشکر از دانشگاه علامه طباطبایی و برگزارکنندگان این گردهم آیی، بیان کرد: الیکانته یکی از دانشگاه های اسپانیایی است که دارای رشته مطالعات عرب است  و از سال 2002  زمینه تفاهم نامه تبادل استاد و دانشجو را با ایران فراهم کرده است.  وی در ادامه صحبت هایش  به یادآوری برخی از نشست ها و برنامه های موفق  بین ایران و اسپانیا و نقش دکتر خوزه کوتیاس در این برنامه ها پرداخت و بر قرارداد الیانس  با هدف تقویت  بین الملی سازی دانشگاه های ایران  تأکید کرد و در پایان صحبت هایش افزود که  ما مشتاق تقویت روابط خود با دانشگاه علامه طباطبایی هستیم و بر پایه تجربه تبادل استاد و دانشجو علاقه مند به امضای قرارداد جدید با دانشگاه های ایران  و انجام پروژه های مشترک دانشگاهی هستیم.

سپس خانم پریچهر حناچی (نماینده دانشگاه الزهرا) به ایراد سخنرانی پرداختند و با اشاره به برقراری ارتیاط از سال 2015 با دانشگاه ائوتونوما و الیکانته پیشنهادات خود را برای همکاری های مشترک بیشتر  بدین قرار اعلام کرد:

1.اعلام آمادکی فرصت مطالعاتی

2. اعلام امادگی دکترای مشترک با دانشگاه های اسپانیایی

3.اعلام آمادگی پسادکتری برای دانشجویان اسپانیایی

ایشان برای گسترش روابط دانشگاهی با دانشگاه های اسپانیا،  با اعلام اختصاص پنج بورس  به دانشگاه های اسپانیایی در مقطع تحصیلات تکمیلی، آرزوی پرثمر بودن و عمیق تر شدن  روابط آکادمیک را داشتند و سخنان خود را با سؤالی از نماینده  دانشگاه ائوتونوما درباره وضعیت چند قراردادی که غیرفعال باقی مانده اند  به پایان رساندند.

سخنران بعد خانم دکتر کارملا کالِس بوردِت (نماینده دانشگاه ائوتونوما مادرید) پس از پاسخ به سوال دکتر حناچی و بیان اینکه هنوز بعضی از قراردادها در لیست انتظار برای انجام شدن هستند ابراز امیدواری کرد که به زودی این مهم انجام شود. وی نیز با بیان اینکه روابط دانشگاه ائوتونوما با دانشگاه های ایران از سال 2014  با هدف  و استراتژی بین الملل کردن دانشگاه های ایران شروع شده است به  شرکت در نشستی در ایران  که با دعوت وزیر ایران  تحت عنوان قرارداد آلیانس با دانشگاه های ایران بود اشاره کرد و گفت دراین سفر با نجمه شبیری آشنا شدم و از تلاش ایشان متوجه شدم این روابط برقرار خواهد ماند. وی سپس به استاد فرناندو کاماچو و کتاب (مجموعه مقالات) تاره ایشان اشاره کرد و گفت مجموعه مقالات  نیز نتیجه همین توافق نامه ها و روابط است که در آن به  رابطه ایران و اسپانیا و شاعران مدرن ایران پرداخته شده است.

سپس آقای یوسف آرام نماینده دانشگاه بوعلی همدان  به ایراد سخنان خود پرداختند  و پس از تشکر از دانشگاه علامه طباطبایی و جملاتی در توصیف شهر و دیار تاریخی همدان افزودند « امروز ما نیازمند شناخت متقابل ایران و اسپانیا هستیم. البته، منظور شناخت علمی و همه­جانبه است، به نحوی که موجب ایجاد تعامل در حوزه­های مختلف شود. بر همین اساس، روابط کهن و تاریخی کشورهای دوست ایران و اسپانیا باید مستحکم بماند.

بر اساس برنامه‌های راهبردی دانشگاه بوعلی­سینا در حوزة بین‌الملل و اهتمام به ایجاد و گسترش روابط با دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی سایر کشورها، بدین وسیله آمادگی دانشگاه بوعلی­سینا برای انعقاد یادداشت تفاهم همکاری­های آموزشی، پژوهشی و فناورانه با 8 دانشگاه اسپانیایی حاضر در نشست را با کمال افتخار اعلام نموده و به طور مشخص، تأسیس مرکز تحقیقات بوعلی­سینا در دانشگاه کمپولتنسه مادرید با هدف انجام پژوهش‏­های وابسته به موضوع زبان و ادب فارسی، فلسفه، حکمت، پزشکی، زبان­شناسی، ...

 

 

و ارائة خدمات آموزشی و انتشار نشریة مشترک مجله و خبرنامه‏‌های مرتبط با اهداف مرکز را به عنوان پیشنهاد اصلی دانشگاه بوعلی­سینا در این نشست اعلام می­نمایم..... بدیهی است با مشارکت متداوم، همفکری­ها و همکاری­های نزدیک و پایدار دانشگاه­های طرفین در راستای ترسیم نقشة راه و تبیین اهداف راهبردی یر بنیاد ظرفیت­ها و ضرورت­ها، پیش­بینی می­شود مرکز تحقیقاتی بوعلی­سینا حلقة اتصال میان فرهنگ‌ها، تمدن‌ها و جوامع مختلف خواهد بود. ..»

سخنران بعدی خانم کارمن اّرخاس (نماینده خانه اسیا در مادرید) بودند با تشکر از دانشگاه علامه طباطبایی و مرکز خیام برای طراحی این برنامه اشاره کردند: خانه آسیا یک نهاد دیپلماسی عمومی است که از وزارت خارجه، پارلمان  کاتالونیا و شهرداری کاتالونیا و  مادرید تشکیل شده است. مرکز اصلی خانه آسیا  در بارسلونا است و من مدیر خانه آسیا در مادرید هستم  هدف اصلی خانه آسیا شناخت بهتر کشورهای آسیایی و تقویت روابط با آنهاست. در این راستا خانه آسیا چهار دپارتمان دارد: دپارتمان اقتصاد برای تقویت تبادلات اقتصادی با کشورهای اسیا و اقیانوسیه، دپارتمان  سیاست ، دپارتمان آموزشی با هدف آموزش زبان، و دپارتمان فرهنگ  که زیرمجموعه های بسیاری دارد. وی در ادامه در پاورپوینتی خلاصه ای از همکاری های خود با مراکز ایرانی را از جمله پنجمین نشست هزاره خیام با مرکز خیام را ارائه کرد و  پیشنهاد همکاری با دانشگاه های اسپانیا و ایران را مجدد اعلام کرد و در پایان گفت: ما بنیادی برای ایجاد فضای گفتمان هستیم. مشتاق برنامه های مشترک، سمینارها، کنفرانس های دو جانبه هستیم. اکنون در دپارتمان فرهنگ در حال برگزاری فستیوال فیلم آسیایی هستیم و از این حضور مجازی بیشترین بهره را گرفته ایم و مخاطبان فرامرزی داریم.

سپس خانم شکوه السادات حسینی (نماینده پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)  ضمن تشکر از دانشگاه علامه طباطبایی برای برگزاری این نشست اذعان کرد: گسترش روابط به ویژه در سطح بین الملل، نیتی امروزین و پربهاست و ضمن اشاره به مطالعات تطبیقی و لزوم  فراهم آوردن بستری که  اشتراکات اولیۀ را برای ارتباط فرهنگها با هم فراهم کند  ابراز کرد که از این فرصت حاضر باید بستری برای مطالعات تطبیقی در این دو زبان فراهم آید. ایشان در پایان سخنرانی های خود پیشنهاد برای همکاری با دانشگاه های اسپانیایی را اینگونه مطرح کردند:

با توجه به سوابق دیرینه و فعالیت جدی دانشگاه سانتیگو د کمپوستلا در زمینه مطالعات بینافرهنگی به ویژه در حوزه زبان، پیشنهاد تأسیس مرکز مشترک  پژوهشهای تطبیقی زبان فارسی و اسپانیایی داریم. همین پیشنهاد را در زمینه مطالعات بینادینی به مؤسسه فرهنگهای سه گانه ارائه می­دهیم. در حال حاضر، در حال راه اندازی پرتالی هستیم که تمامی محتواهای تولید شده در دوران کرونا را با دسته بندیهای مفهومی و فراتحلیل علمی در آن قرار دهیم. در این زمینه نیز پیشنهاد همکاری با مؤسسه خانه آسیا  داریم. همچنین پیشنهاد می­شود، در صورت امکان در قالب یک کنسرسیوم، اقدام برای انعقاد تفاهم نامه­ای کلی میان 16 دانشگاه و پژوهشگاه ایرانی و اسپانیایی حاضر در این نشست، تصویب گردد تا با ارتباطی شبکهای، حداکثر بهره برداری از ظرفیتهای موجود در هر کدام از آنها امکانپذیر شود»

سپس نماینده خانم سالومه یوسفیان (نماینده دانشگاه نبریخا) نیز ضمن تشکر از دانشگاه علامه طباطبایی و مرکز خیام برای برگزاری این نشست ، اظهار کرد: برای ما یک افتخار است که با دانشگاه علامه طباطبایی در افتتاح مرکز خیام همکاری داشته ایم. من به عنوان نماینده دانشگا نبریخا و به نمایندگی از ریاست محترم دانشگاه اعلام می کنم که علاقه مند به افزایش روابطمان با دانشگاه های ایران هستیم. در این زمینه می توانیم اعطای بورسیه های تحصیلی، تحقیقات مشترک، برگزاری دوره های مشترک را پیشنهاد دهیم. امکانات همکاری ما در زمینه زبان علوم بهداشتی، علوم زندگی، علوم ارتباطات و هنر، علوم اجتماعی، مهندسی و معماری است. وی در پایان افزود که تمام همکاری ها از طریق قراردادهای مشترک انجام خواهد شد.

سپس آقای تونی گرانویر سالتیور ( نماینده دانشگاه ییدا) اشاره کرد: درباره رابطه ایران و اسپانیا وقتی نامه را از مرکز خیام دریافت کردم تعجب کردم و نمی دانستم قرادادی قدیمی بین این دانشگاه ها هست. امیدوارم این رابطه گسترش پیدا کند. دانشگاه ما در منطقه کاتالونیا و نزدیک بارسلونا است.  در این دانشگاه 58 رشته در کارشناسی، 50 رشته در کارشناسی ارشد و 14 دکتری ارائه می دهد. در بعضی رشته ها مدرک مشتر  ارائه می دهیم. ما مشتاق به انجام پروژه های تحقیقاتی مشترک با دانشگاه های ایرانی هستیم و فرصت مطالعاتی  و تبادل استاد و دانشجو از دیگر  راه های ارتباطی ما با دانشگان های ایرانی خواهد بود.

پس از ایشان اقای محمدجواد اسماعیلی (نماینده انجمن حکمت و فلسفه) با تشکر از  مسئولین دانشگاه علامه طباطبایی برای برگزاری این نشست ارزشمند به ایراد سخنرانی خود پراختند . ایشان با اشاره به قدمت  چهل و هفت ساله انجمن حکمت و فلسفه  افزودند: در این مؤسسه  التفات ویژه به متون کلاسیک فلسفی؛ از جمله تصحیح متون قدیمی و شرح و تفسیر و ترجمه آنها به فارسی است . در این میان آثار ابن سینا دارای اهمیت بسزایی است. ایشان با اشاره به انتشار سه اثر مهم ابن سینا( کتاب تعلیقات، کتاب المباحثات، و المخصر الاوسط فی المنطق) با  رهیافت علمی و انتقادی  افزودند که چهارمین کتاب از مجموعه آثار ابن سینا نیز در دست انتشار است. وی در نهایت پیشنهاد همکاری خود را اینگونه بیان کردند: با توجه به اینکه دانشگاه های اسپانیا به سنت فلسفی یونان و قرون وسطی توجهی ویژه دارد، بسیار مایه افتخار خواهد بود که پژوهشگران و استادان محترم در اسپانیا که زمینه پژوهشی آنها  به نوعی مرتبط با ابن سینا است دعوت ما یه همکاری را بپریرند بنابراین پژوهشگران عربیسم  (با تمرکز بر منابع عربی)و پژوهشگران لاتینیسم (با تمرکز بر منابع لاتینی) که به اندیشه های ابن سینا و دیگر اندیشمندان مرتبط با فکر ابن سینا توجه دارند، زمینه همکاری آنها با موسسه ما فراهم است.

آقای ویکتور وزکِز (نماینده دانشگاه سانتیاگو کمپوستلا)  که در ابتدا با مشکل اینترنت برای ورود به نشست مواجه بودند، در نهایت به صورت صوتی پیشنهادات خود را بیان کردند  و تمایل خود به برگزاری نشست های مشترک، پروژه های تحقیقاتی مشترک  و تبادل دانشجو و استاد را اعلام کردند و خاطرنشان کردند که متن سخنرانی خود را که در یک فایل پاورپوینت تنظیم کرده اند  را بعد از نشست برای مسئولین نشست ارسال خواهند کرد تا در دسترس حاضرین قرار گیرد.

سپس آقای هادی شهریار شاه حسینی  (نماینده دانشگاه علم و صنعت) با تشکراز برگزارکنندگان این سمپوزیوم و ضمن ارائه مختصری درباره دانشگاه عل و صنعت پیشنهادات خود را برای همکاری با دانشگاه های اسپانیا اینگونه مطرح کردند:

برخی از حوزه ها که زمینه های مورد علاقه ما برای همکاری با دانشگاه های اسپانیا است عبارتند از نفت و انرژی، حمل و نقل و فناوری اطلاعات و ارتباطات. تاکنون ما همکاری های بی نظیزی با برخی دانشگاه های اسپانیایی داشته ایم نطیر پلی تکنیک مادرید، مالاگا در قالب تبادل دانشجو و اعضای هیئت علمی و به دنبال  توسعه این فعالیت ها هستیم. با توجه به اینکه دانشگاه علم و صنعت یک دانشگاه صنعتی است آمادگی همکاری خود را با دانشگاه ائوتونومای مادرید در زمینه مهندسی کامپیوتر، انرژی، مواد و شیمی؛ با دانشگاه کمپلوتنسه مادرید در زمینه فناوری اطلاعات، نوروشیمی؛ با دانشگاه ییدا در زمینه محاسبات سریع، مهندسی برق و کامپیوتر، ریاضیات کاربردی؛ با دانشگاه الیکانته در زمینه معماری و شهرسازی و رایانش موازی و هوشمند و با دانشگاه نبریخا در زمینه مهندسی صنایع، حمل و نقل اعلام می کنیم.

 

آقای داماسو  لوپز گارسیا( نماینده دانشگاه  کمپلوتنسه)  ضمن تشکر از فرصت پیش آمده پیشنهاد بیشتر همکاری با دانشگاه علامه و شهید چمران را مطرح کردند. همچنین اظهار کردند که تمایل دارندشرایط تبادل دانشجو و استاد و کادر اداری را مجدد بررسی کنند و آن را توسعه دهند  و علاقه مند به همکاری  و ارائه  مدرک مشترک هستند و نهایتا  کارهای تحقیقاتی مشترک را پیشنهاد دادند.

آقای مجید وظیفه دوست (نماینده دانشگاه گیلان) نیز ضمن تشکر از دانشگاه علامه طباطبایی به سبب تسهیل ارتباط بین ابران و اسپانیا با ارائه پاورپوینتی مختصر و مفید به بیان پیشنهادات خود پرداخت و در حین ارائه پیشنهاداتش، نماینده دانشگاه الیکانته اظهار تمایل برای همکاری با این دانشگاه کرد. برخی از پیشنهادات نماینده دانشگاه گیلان  به قرار ذیل است:

*پیشنهاد همکاری با دانشگاه نبریخا در زمینه توریسم

*پیشنهاد دکترای مشترک در دپارتمان گردشگری

*پیشنهاد همکاری در طرح های اکولوژی دریایی  با دانشگاه الیکانته و ائوتونوما. نماینده دانشگاه اعلام کرد اساتید گروه زیست این دانشگاه علاقه مند به اجرای طرح های مشترک در موضوعات ذیل با دانشگاه های اسپانیایی هستند: فیزیولوژی ماهی، بررسی خطرات تغییر اقلیم بر دریای کاسپین، و..

* پیشنهاد طرح های مشترک در زمینه مدیریت منابع آب با توجه به اقلیم مشابه

آقای خرمینال گیل (نماینده بنیاد سه فرهنگ مدیترانه ای)  نیز ضمن تشکر از دعوت دانشگاه علامه طباطبایی برای حضور در این برنامه اشاره کرد بنیاد سه فرهنگ توسط دولت مراکش و دولت اندلس تآسیس شده است. هدف این بنیاد همزیستی مسالمت آمیز بین سه فرهنگ است. وی اشاره کرداین مرکز امکاناتی دارد از جمله سینما که بدون پرداخت هزینه ای  پذیرای برنامه های فرهنگی سه فرهنگ است همچنین  میزبان کنسرت های مدیترانه ای است. در ادامه به دوره های زبان عربی این مرکز در سه سطح ، دوره کارشناسی ارشد روابط بین الملل با اروپا و اییرو امریکا اشاره داشتند. در ادامه صحبت ها از  همایش بسیار موفق اندلس که با حمایت دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد یاد کردند در پایان نیز  خاطر نشان کردند که  درِ  "مرکز سه فرهنگ" به روی همه باز است و مشتاق و  پذیرای فعالیت ها ، سمینارها و همایش ها دو جانبه هستند.

آقای زمانی (نماینده بین الملل دانشگاه تهران) نیز با تشکر از دعوت دانشگاه علامه طباطبایی برای حضور در این برنامه سخنان خود را اغاز نمودند و تأکید کردند که همیشه تمایل به همکاری بین دانشگاه های ایران و اسپانیا بوده و هست. و پیشنهادات خود برای همکاری با دانشگاه های اسپانیایی را به قرار ذیل اعلام کردند:

*فراهم آوردن فرصت اعزام دانشجویان فرصت مطالعاتی به دانشگاه های اسپانیا

*پذیرایی از دانشجویان اسپانیایی از طریق بورس ریاست دانشگاه  به تعداد محدود

*همکاری در ذیل طرح  ارسموس پلاس

*پروژ های تحقیقاتی مشترک

*علاقه مند به دوره دکتری مشترک

ابشن درپایان صحبت های خود با اشاره به "شهر دانش" به عنوان پروژه ای که در مرکز تهران در حال اجراست اشاره کردند که امکان حضور پارک های فناوری اروپایی و اسپانیایی نیز وجود دارد.

در حاشیه نشست آقای خواکین رودریگز (ایرانشناس اسپانیایی) که حدود بیست و پنج سال  روی مطالعات ایرانی کار کرده اند از نبود دپارتمان مطالعات ایرانی در دانشگاه های اسپانیا گله کردند. در پاسخ به ایشان نجمه شبیری بیان داشتند که یکی از اهداف این سمپوزیوم رفتن به سمت این مساله است که یک رشته زبان و فرهنگ ایرانی را در دانشگاه های اسپانیا افتتاح کنیم.

 

آقای محمدعلی حداد (نماینده دانشگاه یزد) نیز با اشاره به شهر یزد و اینکه به عنوان دومین شهر خشتی جهان به ثبت رسیده افزود: دانشگاه یزد قدمت 32 ساله و بیش از 14 هزار دانشجو دارد. فعالیت های دانشگاه یزد با دانشگاه های دیگر بسیار است. این دانشگاه  از سال  2015 تا حالا در قالب برنامه  تبادل استاد و دانشجو با کشورهای اسپانیایی همکاری  داشته است و در سال 2020 پروژه مشترکی با دانشگاه پلی تکنیک کاتولونیا شروع کرده ایست. وی اشاره کرد: در این راستا دو تفاهم نامه با مرکز سرامیک دانشگاه ریوست و دانشگاه سویل داشتیم و علاقه مند به تمدید این تفاهم نامه ها هستیم. ایشان در پایان صحبت های خود با توجه به قرابت علمی و فرهنگی ایران و اسپانیا پیشنهاد طرح پژوهشی در حوزه بادگیر را دارند و در حیطه معماری  پیشنهاد همکاری با دانشگاه والنیا ، در رشته فیزیک پیشنهاد همکاری با دانشگاه کمپلوتنسه،  در رشته نساجی پیشنهاد همکاری با دانشگاه ناوارا و در رشته برق پیشنهاد همکاری با دانشگاه بارسلوانا را داشتند و گفتند از تبادل دانشجو و  استاد استقبال می کنند و مترصد فرصت استفاده از تجربیات بین دانشگاهی اند.

در پایان جلسه خانم ماندانا تیشه یار (مدیر روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی) ضمن تشکر از اساتید و حاضرین نشست اعلام کردند امروز پیشنهادات گوناگونی برای برقراری تفاهم نامه ها و قراردادهای جدید بین دانشگاه های ایران و اسپانیا داشتیم اما همانگونه که خانم دکتر حسینی پیشنهاد دادند شاید مناسب باشد یک تفاهم نامه جمعی برای همکاری های بین الملل بین 16 دانشگاه و مرکز علمی و فرهنگی حاضر امضا کنیم. در واقع اکنون بنظر می رسد با پتانسیل زیاد همکاری که وجود دارد بهتر است به این فکر کنیم که در یکی از بندهای این تفاهم نامه تشکیل شبکه علمی ایران و اسپانیا را بنیان بگذاریم و از مؤسسات و دانشگاه های دیگر نیز دعوت کنیم که در این برنامه دعوت کنند. در واقع امروز تجربه ائتلاف چهار دانشگاه اسپانیایی و دانشگاه های ایرانی و اروپایی را شنیدیم  و  حالا با این تجربیات در واقع در مرحله ای هستیم که بتوانیم یک شبکه علمی بین دانشگاه های ایران و اسپانیا تعریف کنیم. بازوی اجرایی این شبکه ارتباطی ما می تواند مرکز مطالعات ایرانی خیام  در دانشگاه نبریخا در مادرید باشد و متقابلا این امادگی حتما در دانشگاه های ایرانی نیز هست که دفتری به نمایندگی از دانشگاه های اسپانیا در تهران گشایش پیدا کند. امروز ما از زبان سفرای دو کشور شنیدیم که چقدر  حاضر به پشتیبانی از همکاری های علمی ما هستند. همینطور نماینده وزارت علوم ایران هم گفتند وزارت علوم بی دریغ از همکاری ها حمایت می کنند به همین خاطر من فکر می کنم شاید الان بهترین موقع در تاریخ روابط دانشگاهی ایران و اسپانیا برای راه اندازی  یک شبکه مشترک باشد. ما پیش نویس اولیه این تفاهم نامه را طی دو هفته آینده آماده می کنیم و برای نمایندگان شانزده دانشگاه و بنیاد علمی و فرهنگی ارسال می کنیم و باید با هم همفکری کنیم تا اساسنامه شبکه علمی دانشگاه های ایران و اسپانیا را نیز بنویسیم. دوستان گرامی فکر می کنم نخستین گام را برای ساختن کاخ دوستی بین استادان و دانشجویان ایرانی و اسپانیایی برداشته ایم. ما کارهای زیادی در پیش داریم و خوشحالم که در انجام این کارها در کنار شما هستیم. عصر برهمه شما در همه شهرهای ایران و اسپانیا خوش باد.

 

فاطمه بیات فر

مسئول مرکز خیام در دانشگاه نبریخا

 

 

login